Du er her: Hjem > Beskyt dig selv på nettet > Gode råd om IT-sikkerhed

Gode råd om IT-sikkerhed

1. Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2. Sørg for at installere et antivirusprogram, der scanner de filer, du får ind på din computer for eventuel virus. Opdater jævnligt programmet - gerne en gang om ugen - så du hele tiden er opdateret mod nye vira.

3. Sæt dit antivirusprogram til automatisk at kontrollere for virus, når du henter filer fra internettet.

4. Du kan også beskytte dine vigtigste konti med to-faktor-bekræftelse, og naturligvis bruge passwords der er svære at knække.

5. Genbrug aldrig passwords og brugernavne på forskellige tjenester.

6. Hjælp dine børn med at lære sikker adfærd i den digitale verden.

7. Installer også en firewall på din pc. En firewall beskytter din pc mod hackere. En firewall kan bl.a.også fange den form for virus, der kaldes orm. En orm udnytter typisk et endnu ukendt sikkerhedshul i dine programmer.

8. Vær kritisk, når du åbner mails. Kender du ikke afsenderen, eller får du en mail, du ikke venter, bør du overveje at slette mailen uden at åbne den først.

9. Vær specielt varsom med at åbne mails med vedhæftede filer. Vær også forsigtig over for mails med underlige navne eller mails, der står på et andet sprog end dansk.

10. Vær opmærksom på falske virusadvarsler - også kaldet hoax'es. En hoax er ofte en vejledning i, hvordan du sletter en fil, der rent faktisk skal være på din computer. Typisk emne for en falsk virusadvarsel er "Virusadvarsel".

11. Vær påpasselig med at give personlige oplysninger - både via internettet og e-mail. Send kun fortrolige oplysninger krypteret og kun til nogen, du kender. Når du sender krypterede oplysninger, kan du se en "hængelås" i højre hjørne af din skræm.

12. Download kun programmer fra kendte og troværdige sites. Åbn aldrig programmer direkte. Gem dem i stedet på din harddisk, og kontroller dem med dit antivirusprogram, inden du åbner dem.

13. Brug password på din personlige computer, og hold passwordet hemmeligt. Brug aldrig dit eget navn eller fødselsdato, som password. Brug i stedet en kombination af bogstaver, tal og tegn. Det er en god ide med jævne mellemrum at skifte password.

14. Hvis din softwareleverandør stiller sikkerhedsopdateringer til rådighed, anbefaler vi at du periodisk får din maskine opdateret.

15. Hvis du bruger trådløst netværk, skal du være opmærksom på, at fremmede kan aflytte informationer fra din pc. Husk derfor at slå krypteringen til, inden du aktiverer dit trådløse netværk.

16. Sluk for din pc, når den ikke bruges, så undgår du, at den er opkoblet til internettet i længere tid end nødvendigt.

17. Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

18. Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

19. Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

20. Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden har udviklet app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

21. Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

22. Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

23. Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

24. Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

25. Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

26. Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

27. Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Mobilvenlige hjemmesider
Hjemmesiderne oprettes i det smarte CMS-System CMSimple, som betyder at du holder den ved lige online uden kendskab til programmering og teknik, alt andet lader du os om. Værktøj til test af mobilvenlighed
mobilvenlige.JPG
Besøg Brædstrup Dækcenter
  Besøg Datastuen ved Lokalcenter Holme
𝕄𝕒𝕚𝕝𝕗𝕠𝕣𝕞𝕦𝕝𝕒𝕣
Driller computeren så ring 86277277
   Sikkerhed
   Backup
   Fejlfinding
   Installere eller geninstallere Windows
   Opsætning af trådløst netværk
   TeamViewer QuickSupport Gratis
   Hjælp online via TeamViewer
        
Mobilvenlige hjemmesider
Hjemmesiderne oprettes i det smarte CMS-System CMSimple, som betyder at du holder den ved lige online uden kendskab til programmering og teknik, alt andet lader du os om. Værktøj til test af mobilvenlighed
mobilvenlige.JPG
Besøg Brædstrup Dækcenter
  Besøg Datastuen ved Lokalcenter Holme
𝕄𝕒𝕚𝕝𝕗𝕠𝕣𝕞𝕦𝕝𝕒𝕣